Schrijversdiner Annejet van der Zijl

Dineren met Annejet van der Zijl 17-04-2014

door Rosanna Del Negro @carbonpapier

 

Annejet van der Zijl heeft voor deze avond gekozen voor een vismenu. Ze zegt van kinds af aan dol op de zee te zijn. “De zee is voor mij vrijheid en ruimte. Ik hou van de Nederlandse kust en het licht bij de kust. ‘Kust’ vind ik het mooiste woord van de Nederlandse taal.”

De eerste gang is een bouillabaisse met oester, wakamé en dungesneden makreel. Van interviewer Aalt Prins krijgen de gasten de suggestie aangereikt om het aan tafel over de zee te hebben.

Van der Zijl heeft bekroonde, best-sellende en voor prijzen genomineerde boeken geschreven. Sonny Boy, Jachtlust, Bernhard, Anna en het meest recente Gerard Heineken. De man de stad en het bier. Wat heeft Van der Zijl geleerd van het vastleggen en onderzoeken van de levens van anderen? In Sonny Boy is de les volgens Van der Zijl dat ‘wie het gevoel heeft veel te krijgen ook veel kan geven.’ De hoofdpersonages in Sonny Boy zijn mensen die het niet breed hebben en met allerlei problemen kampen. Toch kunnen ze het opbrengen om hun medemens te helpen. Dat er dubbele overwegingen meespeelden is menselijk. De scheidslijn tussen goed en slecht is immers dun; niemand is van de ene op de andere dag slecht. Net zo min als heldendom je plots overkomt. Over het schrijven van Bernhard vertelt Van der Zijl:” Ik wilde bij hem wat ik bij alle personages wil, namelijk ze begrijpen. Ik wilde er achter komen wie de gewone Duitse jongen in hem was. Wat ik ervan geleerd heb, is dat je je nooit moet laten vangen door geld of roem. In wezen was Bernhard een Faust omdat hij zijn ziel verkocht heeft.” Na het uitkomen van het boek kreeg de schrijfster brieven van heren uit de generatie van de prins waarin ze haar zaken toevertrouwden als: ’Lang heb ik geaarzeld of ik het boek zou kopen uit angst dat Bernhard van zijn voetstuk zou vallen. Dat is inderdaad gebeurd maar ik kreeg er wel een echt mens voor terug.’ Het nieuwe boek De Amerikaanse prinses van Van der Zijl zal gaan over de peetmoeder van Beatrix uit Amerika. Het onderzoek in het buitenland brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. De tweede gang is op de huis gebakken kabeljauw met tagliatelle, vongole en zeekraal. Suggestie voor het tafelgesprek is het familiegeheim.

Wie wil er niet wild en meeslepend leven? Iedereen toch. Maar uiteindelijk willen we ook geborgenheid.  Van der Zijl vertelt dat zij dit opgelost heeft door al haar levenslust in de boeken te stoppen en thuis een rustig leven te leiden. Als journalist in Amsterdam werkte ze op een redactie waar sex, drugs en rock&roll de gangbare modus was. Zelf kwam ze uit de provincie. Ze stuitte op het verhaal van de artistieke bohemiens uit het Gooi, die deden wat door God en de Nederlandse burgerij verboden was. Remco Campert, spil van de club, zei over die tijd ‘Je stampte op de grond en er was feest.’ Campert wilde, naast het feesten,  schrijven. Van der Zijl wilde dat ook en daar kwam Jachtlust uit voort.  De laatst verschenen biografie gaat over Gerard Heineken. Het boek gaat over de familie maar het is tevens een relaas over de stad Amsterdam. Gerard was een selfmade man die niet alleen op eigen gewin uit was maar ook probeerde de stad uit de modder te trekken. Van der Zijl kreeg toegang tot het archief van de familie Heineken. Echter bleek dat er weinig tot niets over Gerard in stond. Hij was vanwege het schandaal van een buitenechtelijk kind als het ware uitgegumd. De Heineken geest waart tijdens het schrijversdiner een beetje bij Parkrestaurant Anafora rond. Happy Megally, eigenaar van het restaurant, vertelt dat het restaurant, gemaakt door Pierre Cuypers, gebaseerd is op het ontwerp van een bierkiosk. De kiosk zou gebouwd worden op het Leidse plein in Amsterdam in opdracht van Heineken.

De afsluitende gang is een dessert van ananas, kokos en witte chocolade met pandanijs. Tijdens de gang noteren de gasten vragen aan de biografe op briefjes.

Uit wat voor familie kom je?  Uit een milieubewust, progressief gezin. Mijn ouders waren beiden docent. Ik heb twee broers en één zus.

Hoezo vertrouwen mensen jou hun verhaal toe? Ik vind dat ook zeer bijzonder en vraag het me vaak af. Wellicht omdat ze weten dat ik er zorgvuldig mee om ga.

Is de email het einde van de biografie? Nee, in tegendeel want er wordt juist weer geschreven en niet alles gaat meer via de telefoon zoals een tijd geleden. Mailtjes kunnen uitgeprint worden. Zoals ik zelf regelmatig doe.

Kun je een secretaresse gebruiken? Ik zal het overwegen : )

Heb je huisdieren? Binnenkort krijg ik een hondje die Toby gaat heten. Hij zal er voor zorgen dat ik regelmatig buiten kom.

Heb je wel eens een boek niet afgemaakt? Dat is nog niet gebeurd. Wel heb ik mijn carrière als schrijfster van misdaadromans na één boek aan de wilgen gehangen. Ik was toentertijd misdaadverslaggeefster in de Bijlmer en was daardoor erg geïnspireerd.

Hoe  ben je schrijfster geworden? Ik werd als journaliste uitgenodigd om een boek te schrijven.

Welk personage is je favoriet?  Sonny Boy is mijn liefste boek omdat het personage zo weerloos is tegen het lot.

 

 

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.